2013. június 4., kedd

A csónakkenukajak 1 rész

Már évek óta vágyom egy kenura, vagy kajakra, amivel egyedül is gyorsan lehet közlekedni sodrásnak felfelé is a Mosoni Dunán .
De mindig amikor megnéztem menyibe kerülnek, gyorsan el is felejtettem őket.
Aztán egy kb egy évvel ezelőtt, horgászat kapcsán keresgélve találtam rá Szigetközi Csónakos Pecás blogjára, és az ott látottak hatására, megint feltört bennem a kenukajak vágy , de most már horgászni is akartam belőle .
Azt már tudtam hogy ujjat nem tudok venni, ezért használtakat kezdtem el nézegetni , ettől is elment a hamar a kedvem az ára végett .
Na akkor csináljunk egyet gondoltam, és elkezdtem keresgélni, hogy milyen lehetőségek vannak .
Elsőként a Sec Perc Kenuba  botlottam, ami állítólag 20 ezerből kijön, + 8 ezer a tervrajz, és 6 óra alatt kész.
Meg is tetszett , nem is drága , de egy dolog nem hagyott nyugodni, hogy fogok kinézni egy majdnem öt méteres kenuba ahogy hátul ülök egyedül, és egy szimpla evezővel szenvedek sodrásnak felfelé .
Na ez annyira idegesített hogy újabb tervek után néztem, valami kisebbet kerestem, meg is találtam a Wacky Lassiet ami már jobban tetszett, méretre és formára is, ez már olyan kenukajak keverék volt .
De ezt is el kellett vetnem, mert pontos tervrajzok nélkül nem mertem volna nekiállni .
Újabb 1 hét keresgélés, mire találtam  megint egy méretileg megfelelőt, amihez voltak ingyenes tervek .
Ez volt a  Huntington Harbor Kayak ,széles lapos fenekű mint egy csónak, olyan a belseje mint egy kenué, és úgy néz ki majdnem mint egy kajak, és kajaknak hívják de szerintem ez csónakkenukajak .
Ez már mindenben stimmelt ,  méret ok.,  ingyenes tervrajz van ok. kinézet hát először nem nagyon tetszett, mindenáron fartükröst akartam belőle csinálni, meg kisebbre venni a dekkeket, aztán ahogyan telt az idő úgy megszoktam  a formáját, ok, és most már tudom , hogy nagy baromság lett volna változtatni rajta.
Már csak egy dolog volt hátra be kellett szerveznem valakit, akinek jobb kézügyessége, és több türelme van mint nekem, mert lehet hogy megtudtam volna én is csinálni, de az kicsit ronda lett volna és fél év sem lett volna elég hozzá .És ha kettőt csinálunk olcsóbban kijön az anyag .
Nem kellett sokáig győzködnöm az öcsémet Norbit, kb fél percet . Megbeszéltük hogy ő lesz a hajóács én az anyagbeszerző és segéd .

2013 04. 05 . Megkezdtük az építést .

Kezdjük az elején .

Először meg kellet csinálni a bakot amin a kajakot összeépítjük .
 Utána eltelt egy-két hét mire tudtunk szerezni a vázhoz megfelelő, csomómentes, méretre vágott, faanyagot
 Köszönet érte ugyanazavezetéknevünk Tamásnak .
Norbi gyorsan összedobott egy borda készítő sablont, így igazán könnyű volt egyformákat csinálni .
Következett a váz összerakása , közben én futottam a köröket vízálló rétegelt lemezért , nem gondoltam volna , hogy ennyire nehéz lesz beszerezni 250*125-ös méretben. Öt helyen kérdeztem sehol sem volt ekkora , méretű a hatodik helyen volt meg is vettem, de vittem is vissza mert nem volt vízálló .
Végül rendelésre sikerült az egyik helyen szerezni, 2 hét várakozás után jött meg .
De közben készült a váz ,


Megérkezett az epoxi gyanta is amit rendeltem, így már lehetett összeragasztani csavarozni is . közben egyszer szét kellett szedni, mert  elmértük a bordatávolságokat 10 centivel  .


Egy hét szünet következett, mert még nem érkeztek meg a rétegelt lemez táblák .
De amint megjöttek felgyorsultak az események .







Ettől a ponttól kezdődött  a szívás, mert a 6.5mm rétegelt lemezt nem tudtuk ívesen meghajtani a dekk tetejére , akkora feszültség lett benne, hogy lehetetlen lett volna lecsavarozni, mert beszakadt inkább a csavar, mintsem meghajlott volna .
Itt pont bontás van visszafelé, mert nem sikerült .
Gyors tanakodás után rá kellett jönnünk, hogy plusz egy tábla rétegelt lemezt kell rendelnem, 4 mm-est hogy meg tudjuk hajtani . Megint másfél hét szünet .
Addig legalább elkészültek az orrcsúcsok, egy régi asztal keményfa lábaiból (újrahasznosítás) :-)

És elkezdtük az orrcsúcsot megerősíteni gyantával , belsejét kifesteni és a légkamrát polisztirollal feltölteni .

                             Folytatás a következő részben !


8 megjegyzés:

  1. Vannak még leleményes emberek. Gratulálok.

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok !
    Az lenne a kérdésem,hogy hány kiló gyanta és hány gramos üvegfátylat vagy üvegszövet kellett az egészhez,valamint a külső felületéhez milyen festéket használtál ?
    Amúgy nagyon szép kis "vizijárgány" ,gratulálok,ügyes vagy !
    Üdv :Nagy Józsi

    VálaszTörlés
  3. Szia!
    Sajnos nem nagyon tudom már pontosan menyi gyanta fogyott mert kétszer is kellet rendelnem, meg valamennyi volt is itthon, de nem érdemes vele spórolni, olyan 3-4 kiló kajakonként, és ha még egyszer csinálnám akkor sima poliészter gyantát használnák nem epoxit, mert az szinte háromszor annyiba került. A hálót festékboltban vettem ezt a falra szokták felglettelni nem tudom hány grammos szinte nincs is súlya, igazság szerint a tervrajz nem írt üvegszövetet de én raktam rá, de csak az aljára és az oldalára, na ezt is megbántam már, kellett volna a tetejére is. Festéket meg mosásálló vízálló olcsó padlófestéket (Düfa
    Kunststoff Flüssig) használtam, semmi speciálisat, szakmám szerint festő vagyok úgyhogy nem okoz gondot ha évente kétévente át kell egy kicsit újra festegetni.

    VálaszTörlés
  4. Javítom a mennyiséget inkább 4-5 kilóra, de mondjuk ez nagyban függ attól is milyen üvegszövetet használsz, ahol a gyantát veszed ott meg kell, hogy tudják mondani mennyi kell egy m2-re üvegszövettől függően. Gyanta és üvegszövet ügyében a www.novia.hu -t ajánlom nagyon segítőkészek.

    VálaszTörlés