2013. szeptember 18., szerda

Pörcs

Pörcs és csíkos Pörcs , őróluk szól ez a bejegyzés , mert kiérdemelték .
Hivatalos neve  Perch 1 . De én csak Pörcsnek hívom :) .
Már elég ütött kopott mindegyik , hamarosan nyugdíjba küldöm őket. (már úton van egy újabb Pörcs szállítmány)


Számomra ez egy csodacsali , még nem volt egyetlen olyan wobblerem sem , ami ennyi halat fogott volna , ilyen rövid idő alatt . Pedig nincs jó híre , mindenki gagyi wobblernek hívja , tény hogy 450 forintért nem is kell minőséget várni , horogcsere volt az első amit csináltam rajtuk , utána pedig be kell hangolni , mert hajlamos oldalára fordulva veretni , tökéletesen pedig nem is lehet behangolni , valamelyik irányban mindig oldalazni fog , de lehet hogy ezért jó .
Kb. egy hónapja vettem az elsőt , jó darabig nem is használtam , aztán egy kajakos peca alkalmával elővettem , aznap 9 balint , egy jászt , és három sügeret hozott , másfél óra alatt .
Azóta szinte csak Pörcsöt használok , Norbi és Sali először csak vigyorogtak rajta hogy gagyi Pörccsel dobálok , most már tuti legalább kettő darab biztosan van a dobozukban  :)
Amióta ők is  használják fogtak már jó pár 40 közeli domolykót , 40 feletti csukát  , embert , és balinokat amiből a legnagyobb majdnem 2.5 kiló volt , Norbi még egy kis süllőt is fogott vele , a kisebb halakból meg már nem is tudom mennyit , már nem számoljuk .
Nekem eddig mindegyik Pörcsöm fogott egy-egy 45 ös balint , sok 30 feletti domit , csukát de azokat méret alatt , küszt , jászt , sügeret. .
Egykét nagy halam meg elment mert nem akadt rendesen , pedig volt köztük olyan is amit nem tudtam megmozdítani sem , csak ment előre , tépte le a zsinórt az orsóról aztán kipattant a horog belőle .
Azt tudom csak mondani hogy próbálja ki mindenki , mert nem hiszem , hogy csak nekünk vált be ennyire ,
nem kerül sokba , és egy horogcsere , és finom hangolás után csodacsali lesz a kis gagyiból .
Próbáltam a perch 2 -est is de az eddig még nem hozott halat .
Végül pár fénykép a Pörcseim által fogott halakról .






És az oldalba akasztott 40 centi feletti ember , még a horog is kiegyenesedett mire ki lett tépve a bőréből :-)
Ezt nem az én Pörcsöm fogta , És sajnos a fárasztásról is lemaradtam ,csak a horog szabadításában segédkeztem :)
(Megint csak jól jött a  sebfertőtlenítő ami mostanában már mindig van nálam ) 
Sajnos erről elég homályos képek készültek csak .









2013. szeptember 14., szombat

Kajakos peca az ágrendszerben

Végre volt egy szabad délutánom , és Norbi , meg Sali is ráért , így nem volt akadálya egy közös kajakos pecának , a szigetközi ágrendszerben , Lipót és Ásványráró között .
Ez a rész még ismeretlen volt számomra ,  mert a felső szigetközi részen szoktam inkább horgászni mert ott lakom :) .
A terv az volt , hogy Lipót alatt van egy zárás , annak a felső részén lepakolunk , egy keskenyebb ágon leereszkedünk , egy nagyobb szigetet megkerülve a másik oldalán felevezünk , útközben két holtágba és egykét kisebb csatornába benézünk , majd a sziget felső részénél kimegyünk s szivárgóra és azon leereszkedünk vissza a zárásig . Ez így is lett volna , de az ágrendszerben érhetik az embert meglepetések pl. bedőlt fák amik megakadályozzák a továbbhaladást .

A zárás után találtunk egy laposabb partot ott lepakoltunk és indulás .


Lecsorogtunk a csatornán , közben végigdobáltuk az összes bokor alját eredménytelenül , majd a sziget aljánál bementünk egy holtágba , már vagy fél órája dobáltunk ott szintén eredménytelenül mire sikerült fognom egy apró sügeret , lilás színe volt tele fekete pöttyökkel , meg egy gyors mozgású kis balint jött még amit lefényképezni sem lehetett olyan gyors volt :-) .



Kifelé menet a holtágból Sali megtalálta a domikat egy hínárfolt  mellett , fogott is párat . Én meg valamiért végighúztam a körmöm a fluoro előkén , mert a tegnap esti Lajta túránkon fogtam egy kis csukát és volt egy olyan érzésem , hogy megrágcsálta , kicsi sérülést éreztem rajta ezért megtéptem a wobblert kézzel , el is szakadt , nekiálltam kötözni új előkét , mire végeztem Norbi és Sali is elmentek már felfelé a sziget másik oldalán . Gyorsan utánunk lapátoltam meg is előztem őket és lehorgonyoztam a sodrásban , szemben egy csatorna befolyással .


Már dobtam egy kettőt mire a többiek utolértek , pont beszélgettünk róla ki mit fogott nem fogott amikor odavert valami a wobblernek , egyből akadt is , meggörbült a botom is rendesen , kicsit közelebb húztam amint meglátott  megindult vissza , letépett jó pár métert zsinórt az orsóról , ezt vagy ötször eljátszotta még , balin volt  (még jó , hogy új előkét kötöttem mert ez biztosan elszakította volna a régit ) , ez volt az eddigi legjobb ul botos halam , remekül küzdött , maximálisan kihasználta a sodrás segítségét is , szinte minden kitörésnél lefelé indult meg , ez végett olyan volt mintha legalább kétszer ekkora halat fárasztottam volna , megérdemelte , hogy visszaengedjem .
 



Itt még fogtam egy nagyobb domolykót meg egy kis balint , aztán indultam tovább a többiek után , mire utolértem őket sali már jött visszafelé , Norbi meg éppen egy keresztbe dőlt fán állt és a kajakját cibálta átt rajta , elment feljebb még de egy fél óra múlva jött utánunk , mert még egy bedőlt fával találkozott amin már nem tudta áthúzni a kajakot . Itt borult a tervünk a bedőlt fák miatt .


Elkezdtünk visszafelé a hínársávok mellet domikat keresni , találtunk is pár kisebbet nagyobbat  .
Sali talált  egy homokos lapos partot ott kikötött egyet nyújtózkodni , én is arrafelé indultam  már , de még egy öbölszerűséget megdobáltam , jött is egy szebb domi , ami a kezemben elkezdett ugrálni , beleakadt a horog az egyik ujjam hegyébe egy kicsit , erre eldobtam a halat a horog meg felhasította a bőrt az ujjamon .


Kikötöttem én is a lapos parton , és elláttam a sebemet , volt nálam alkoholos fertőtlenítő , amióta Sali kezébe belehúzta a balin a horgokat azóta van nálam :)


A kajak belseje ekkor már így nézett ki , a zöld hínárt egy domolykó nyomatta  bele , a barnát a csipesznél  az amelyik megsebzett , ráadásul a fele a tenyerembe ment , a többi az iszap meg homok  , megint moshatom ki :)


Rövid pihenő után indultunk tovább , sok jó helyet megnéztünk még ,fogtunk pár kisebb domolykót meg balint , Salinak még jász is jött.






Norbiról már régóta nem tudtunk semmit , eltűnt .Elindultunk vissza a záráshoz , arra ment amikor utoljára láttuk . Meg is találtuk a kajakját üresen , ki volt kötve a zárásnál . Kiabáltam de semmi válasz , aztán egyszer csak előkerült , a zárás alatt partról dobált , fogott is egy két kiló feletti balint .
Én még feleveztem a komp fölé , majd visszafelé csorogva a part szélét dobáltam , fogtam még pár kis domit meg balint , de igazán nagyobb  már nem jött .



Nagyon jó délután volt , a nagy balin amit fogtam az koronázta meg az egészet .
Sokat eveztünk , nagyon sok helyen dobáltunk , mégis csak kis részét tudtuk bejárni az ágrendszernek , nagyon sok idő kellene ahhoz hogy minden egyes kajakozható részét bejárjuk , mert ha a szigetközi ágrendszert minden kajakkal bejárható vizén végig szeretnénk menni akkor több száz kilométert kellene eveznünk .
Végül még itt van Sali fekete dobozának a felvétele :-) ezen is látszik , hogy mennyire kicsi részét tudtuk csak a szigetköznek  meghorgászni egy délután alatt .




2013. szeptember 5., csütörtök

Megint csak 40 alatt

Megint hárman mentünk dobálni , most Norbi választott helyszínt , az ártérben egy holtágat .
Odafelé menet az egyik kedvenc csatornánk mellet mentünk el , megörültünk amikor kotrás nyomait láttuk végig a part mentén , a hínár volt kikotorva , a mederhez nem nagyon nyúltak , mostanában úgyis azért nem jártunk ide mert annyira feljött a növényzet , hogy nem maradt fél négyzetméternyi tiszta hely ahova dobni lehetett volna a műcsalit .
Na de mi mentünk a Norbi által választott tuti helyre .
Ahol egy órás próbálkozás után feladtuk , mert még egy ütése sem volt egyikünknek sem , gyors tanácskozás , még egy óra van sötétedésig , menjünk vissza a hínártalanított csatornához .
Odaérve , jobban szemügyre véve , láttam , hogy a hínarat szedték csak ki , a tavirózsákat meghagyták , így elegendő búvóhely maradt a halaknak , és elég üres rész maradt nekünk is a pergetéshez .
Rögtön az első dobásomat lekövette egy domi , másodikra meg is lett .


Következő helyen első dobásra kis csukát akasztottam , de beszaladt a tavirózsák közé és ott leakadt , 10 méterrel lejjebb megfogtam a haverját , ez már 30 centis volt , kezdek egyre nagyobbakat fogni csukából , múltkor 20 centisek jöttek , most 30-as , egyszer csak fogok valami normális méretűt is :-)
Kiugrott a kezemből is azért lett koszos füves , gyorsan lefényképeztem aztán mehetett vissza a vízbe .


Haladtam lefelé tovább , dobáltam  , de nem volt több jelentkező , már majdnem a végére értem a csatornának amikor a túlparton lévő kis öblöcskébe pottyantottam be a wobblert , tekertem kettőt az orsón és egy finom kis ütést éreztem , és láttam , hogy megmozdul a hínárcsomó az öböl szélénél .
Gondoltam ez is elment innét , de azért odadobok hátha ott maradt , újra beejtettem a wobbler az öbölbe , megint kb. kettőt tekertem az orsón , de most nem finom kis ütés jött , hanem brutális rávágás .
Szinte karikába hajlott a bot , dolgozott a fék is rendesen , amikor először láttam megvillanni , csukának néztem .
Már kezdtem örülni , hogy ez a csuka már nem kicsi , már a számban éreztem a rántott csuka ízét amikor  hirtelen átváltozott domolykóvá .
Szép domi volt 39 centi , már megint a bűvös 40 centi alatt maradtam , de már nem sokkal :-)
Közben megszólalt a telefonom is Norbi hívott fél kilométerrel messzebbről  .
-Akarsz látni egy 39 -es domit , most fogtam ?
- Kösz nem ! Itt van az én kezemben is egy ! :-)
Fotó után ő is visszakerült a vízbe mint a többiek ,  ha nagy csukát fognák azt azért hazavinném  , de ezt szerintem tudják a nagyobb csukák , és azért nem tudom őket megfogni  :-)


Jó kis egyórás peca volt ez itt a csatornán , de még nem volt vége , amikor besötétedett Norbi elakadt a túlparti nádon , Sali hozta a fejlámpáját azzal világított , nálam volt wobbler mentő (vékony kötél ólommal meg két hármashoroggal a végén) azzal dobáltuk , sikerült rádobni , de letört tőben a nádszál amin a wobbler volt , sajnos a wobbler felett .
Norbi döntött , -wobblert nem hagyunk itt ! , ezért nekiállt vetkőzni felvette a fejlápát és térdig az iszapban nyakig a vízben kimentette a wobblerjét miközben mi meg Salival szakadtunk a röhögéstől .



A múltkor én merültem el derékig amikor belecsúsztam a vízbe , most Norbi fürdött meg , Sali lesz a következő , ő eddig még megúszta szárazon  :-)


2 óra bozótharc

Tegnap délután , még a munkahelyemen megszólalt a telefonom , Sali hívott .
-Este peca ?
-Ok. mehetünk !
A helyszínt ő választotta , a Kálnoki Duna ág torkolati szakaszát .
Norbi is jött még velünk , úgyhogy megint hárman vettük üldözőbe a halakat .
Hat óra volt már mire meg tudtuk annyira  közelíteni a torkolatot  autóval , hogy  három kilométer helyett csak egyet keljen gyalog megtenni odáig , szántóföldeken keresztül .

A távoli fasornál hagytuk az autót .
 

Sali és Norbi , a cél előtt nem sokkal .


Odaértünk , de mindenhol  sűrű bozót állta utunkat .

Átverekedtük magunkat rajta a vízpartig , ott azért már kicsivel jobb volt a helyzet , a sással benőtt rész jól  elrejtett a halak szeme elől is .



Norbi nem tudta hirtelen eldönteni merre induljon , felfelé vagy lefelé .


Én lefelé  indultam a sással benőtt partrészhez , talán a második dobásra már ütést éreztem , következő dobásra meg is lett a tettes , egy kis balin .


Lejjebb küzdöttem magam a bozótban egy 20 méterrel , ott jött még egy , közben hallottam , hogy a többiek is fogtak halat .


Még lejjebb küzdöttem magam sűrű növényzetben , közben szitkozódtam a szúnyogok végett is mert nem hoztam szúnyogriasztót , egyszer csak egy tisztább partszakaszhoz értem , először észre sem vettem  , hogy ez már a torkolat és a nádfalak utáni rész már a Mosoni Duna .


Itt fogtam egy kisebb domolykót .

Aztán csörtetést hallottam , közeledett felém , jó pár helyen láttam vaddisznóra utaló nyomokat ezért kicsit paráztam elkezdtem hangosan beszélni , hogy " ha ember vagy szólalj meg " nem akart megszólalni , már kezdtem nézni melyik fára tudok felmászni amikor egy horgászbot törte át a zöld dzsungelt végén Norbival .
Ő még tovább ment ki egészen a Dunáig , Én meg visszaindultam Salival felfelé a zúgóig . Közben én végig hangosan beszéltem  , mert nem szerettem volna közelharcot vívni puszta kézzel egy disznóval ilyen sűrű bozótban .



Visszaért közben Norbi is , itt dobáltunk egy darabig , jó hely , mindenki fogott pár domit , csak nekem nem jött össze .




A zúgó felett folyattuk még a küzdelmünket a zöld ellenséggel , találtam egy vadcsapást  , azon már azért könnyebben tudtam mozogni .
Egy bedőlt fás részen volt pár lekövetésem , kis balinok , egyszer csak egy nagyobb domolykó is jött a wobbler után , vagy 4 szer lekövette mire sikerült megfognom , faágak között három méteres kvintlévő zsinórral , kiugrott a vízből fröcsögött ki akart törni párszor de aztán sikerült megszelídítettem .


Ez volt nekem a nap utolsó hala mert besötétedett ezért  elindultunk haza .
Szép hely ez a torkolati rész nem is gondoltam volna , hogy pár kilométerre tőlem ilyen helyek is vannak , ide egyszer majd még visszatérek :)