2016. február 28., vasárnap

Az első X

Nehezen indul az idei szezon, sok időm nem nagyon volt eddig horgászni, ha meg lett is volna akkor sem tudtam volna menni, mert még mindig nem lehetett kapni területi jegyet a folyóvizekre.
Zátonyi holt Dunára ugyan ki tudtam váltani, de itt meg egyes szakaszokon (szinte csak ezeken a helyeken lehetett  partról pergetni) idéntől letiltották a pergető horgászatot november 01 -február 28.-ig az indoklás  "a halak téli vermelő helyeinek védelmében".
A többi horgászmódszer persze nem tiltott, nyugodtan ki lehet fogni a téli vermelő helyekről az összes  halat, még az ivadék méretűt is el lehet vinni haza a macskáknak, de azokat a szemét pergető horgászokat ki kellett tiltani, mert közülük sokan visszaengedik a halat, ez bizony nem jó dolog, ki kellett tiltani őket.
Szerintem ez így nem jó, vagy minden  módszert tiltsanak vagy egyet se.
Legyezés viszont nem tiltott, így aztán végül is itt ejtettem meg az elsőikszes pecámat, már nem aggódtam azon sem, hogy esetleg ellenőrzés során vitába kell bonyolódnom majd az ellenőrrel és bizonygatnom kell, hogy nem pergetek hanem legyezek, mert Salit pár napja már ellenőrizték itt, és egy kisebb vita után végül is elismerte az ellenőr, hogy a műlegyes horgászat nem pergetés, de azért megjegyezte, hogy a ez a tiltás ami a pergetésre vonatkozik nem lett jól megfogalmazva.
Van egy olyan érzésünk, hogy jövőre itt már a műlegyes horgászat is tiltva lesz a pergetés mellet.
Na de már csak egyet kell aludnom és végre lesz folyóvízre is területim :-) ott nincsenek letiltva egyes horgászmódszerek (még egyenlőre), viszont a tilalmak, azok már itt vannak!

7 megjegyzés:

  1. Kicsit fordítva működik a világ. Ezt te is látod. Tilalom-tilalom, de ki mondja meg a kormoránnak hogy ne egyen süllőt, csukát?? S a parton horgászót ellenőrzik, ami nem is baj, de elfordítják a fejüket a hálózóktól, táplisoktól, a folyón száguldozó már-már tengeri motorcsónak kategóriába tartozó újgazdag zselésfejű macskajancsik hepajkodásától... Itt kéne még fordítani egyet a dolgon, s talán kevesebb lenne a gond....
    Ui: már felavattam én is az engedélyem, pénteken frissen ropogósan megváltottam, s uzsgyi....:))

    VálaszTörlés
  2. Hát igen, a szabályokat sajnos nem mi hozzuk, nem nagyon van beleszólásunk, mi csak betartjuk őket.

    VálaszTörlés
  3. Igen. Így van..
    Bár kivàncsi vagyok mi és mennyire változik majd az idő múlásával. Kíváncsi vagyok arra is mi lesz a sorsa az Araki-érnek (Nováki csatorna) amit fájdalomdíjként meghagytak a HTSZ-nek igy most az új megyei jeggyel nem mehetek oda pedig imádtam ott keszegezni és domolykózni, csuku is szépen volt benne, télen meg jég alól is fogható volt a sneci.....

    VálaszTörlés
  4. Tegnap meglett nekem is a Megyei jegyem, átolvastam, és szomorúan vettem tudomásul, hogy mostantól a Novákin meg a többin kívül már a pontyos örvényesi csatornára a kisbodaki csatornákra, de még az orbán éri összekötő csatornára (ez a püski út melletti nem régen kotort csati) sem mehetek mert az Előré-é lettek ezek is.
    Ráadásul nem hivatalos információk szerint az Előre majdnem nyolcezer forintot akar kérni a területiért.

    VálaszTörlés
  5. Ezt még nem is néztem, pedig ezeken a vizeken is megfordultam, ha emlékszel a retropecás bejegyzésemre az is ott volt, ..
    Akkor kis patak jellegű víz nem is marad? Talán a Malom Àgi Lajta és a Török Lajta...

    A 8 ezer az irreális ezekre a kis vizekre. Szerintem. Nektek mint legyező horgászoknak ezen vizek elvétele komoly probléma és inkorrekt eljárás, hogy nem akarták a megyei jegy alá betagoztatni.... Szégyen.
    A Mosoni mellett kotort mellékfolyásokat Móváron próbáltad már? Kárpótolhatnak esetleg...

    VálaszTörlés
  6. Egyedül a Török Lajta maradt, mert a Malom ági a Vártóval együtt a Mofém kezelésébe került, így aztán ha a Malom ágin akarnák megint horgászni az még plusz 8 ezerbe kerülne, annyit meg nem ér.

    Azokat a mellékfolyásokat tavaly meg akartuk egy-kétszer nézni, de a hídnál sorompó állta utunkat Magánterület felirattal meg ha jól emlékszem az volt még ráírva, hogy este hétkor zárják, délután fél négykor voltunk ott és zárva volt.Talán még egyszer próbálkoztunk de akkor is zárva volt a sorompó.

    Szerintem mindenkinek problémát fog okozni ezeknek a vizeknek a kivétele a megyeiből, szinte csak ezeken lehetett télen csalihalat fogni, nem hinném, hogy a téli csalihal fogás végett valaki is szívesen ki fog adni ennyi pénzt a területiért.

    VálaszTörlés
  7. Na igen, a sorompó. Az a fatolvajok miatt van. Gyalog, motorral, vagy biciklivel lehet csak bejutni. Pedig az egyik kedvenc helyem is arra volt befelé anno. A kis hansági (Autoklubbal szemben) meg inkább mocsárjellegű, kárász, bodri és egy-egy csuka van benne, csak úszóval horgászható. Én is gondolkodom, hova menjek kis patakra, érre, de bevallom most elbizonytalanodtam. A Malom ágin fogtam harcsázás, menyhalazás előtt mindig a csalihalakat, nevetséges, hogy elvették. A Vártón a gyerekek horgászhattak, a városban a legtöbb gyerekjegyet a Honvéd HE adta el, (Most vettek bizományba vagy 170-et), ám ők is megdöbbentek, mikor megtudták, hogy a MOFÉM csak úgy megkaparintotta. Komolyan, a Mosoni kis csatornáira kell rágyúrni, mert más lehetőség nem maradt. A sorompó miatt én is sokat gyalogoltam be ősszel is sok cuccal, de megérte mindig.....:)

    VálaszTörlés